Publisher Theme
Iā€™m a gamer, always have been.

Photoshop: Bina Tekstur Papan Secara Manual

11

Beberapa minggu yang lalu saya ada menghasilkan eBox – kotak kayu sepertimana yang anda lihat di bawah ini. Ia telah dibangunkan setelah mengikuti salah satu tutorial di internet dan alhamdulillah menjadi hampir 90%! šŸ™‚ Just sy modified sedikit untuk kegunaan saya. Untuk mendedahkan teknik design saya bagi kotak ini mmg sesuatu yang agak mustahil dan memakan masa. Hooo.. lebih 2 jam saya membinanya. Biasalah baru 1st time bina eCover kotak kayu. Jadi, salah satu komponen UTAMA design ini adalah tekstur kayunya. Jika anda cuba mencari tekstur kayu di luar sana, memang amat sukar menemui yang betul2 kena dengan design anda. Yang pasti adalah akan ada kesan2 kayu yang rosak. Almaklumlah, tekstur diambil dari imej sebenar. woods texture images Di dalam design eBox di atas, saya telah membina tektur KAYU tersebut secara manual dan ini membolehkan design eBox ini benar-benar mengikut kemahuan saya. Jadi, mari saya dedahkan bagaimana membina tekstur kayu ini secara manual. woods texture images Buka canvas dalam apa jua saiz. woods texture images Duplicate layer background – (ctrl + J) dan namakannya sebagai “warna” woods texture images Lihat? Sy dah tukar namanya! Hahaha.. lawak2.. Seterusnya follow semua step saya apply layer style pada layer WARNA ini. woods texture images DONE! Tengok bawah ini hasilnya. woods texture images Ini adalah warna asas untuk membina kulit kayu yang lembut. Anda boleh menghasilkan tekstur yang lebih keras dengan menguatkan lagi warna kayu tersebut. woods texture images Bina layer baru seperti di atas. Anda tahu bagaimana bukan? klik button di sebelah ikon tong sampah. woods texture images Warnakan keseluruhan layer baru ini dengan warna PUTIH #FFFFFF – (shift + F5) dan klik OK. woods texture images Lihat, pada layer baru, kita dah warnakan semuanya dengan warna PUTIH. Saya lupa nak rename layer ni, SO just stick to Layer 1 sahaja lah ya. woods texture images Tambahkan kesan NOISE pada Layer 1 – lakukan seperti di dalam imej di atas. Pilih fungsi Add Noise – dari manu bar Filter. woods texture images Fungsi Add Noise akan memecahkan struktur Layer 1 daripada Fine pixels kepada layer yang berpecah-pecah pixelsnya. Tetapkan amain kepada 100% atau satu amaun yang anda rasakan sesuai. Pastikan ianya tak terlalu halus (dalam kes saya, ia bermakna anda cuba letakkan amaun yang lebih rendah daripada 100%) kerana part ini yg paling PENTING untuk menghasilkan tekstur PAPAN kita. woods texture images Kesan khas seterusnya yang akan anda apply akan beri kesan pada bahagian tepi penjuru canvas Layer 1 anda. Jadi sebelum anda dapat melihat kecacatannya, gunakan free transform (ctrl + T) dan resize kan ia menjadi lebih besar dari saiz canvas asal. Lihat garisan di luar kawasan canvas tu. Ia bermakna saya telah besarkan saiz Layer 1 lebih besar dr canvas asal. [fb_wpress_content_locker] woods texture images Masih pada Layer 1 – apply kesan Motion Blur dari Filter >> blur >> motion blur. This getting more interesting! šŸ™‚ Bentuk papan yang anda mahukan semakin nak siap nih! C Berikan kesan khas Motion Blur seperti tetapan di atas. Untuk distance – Sy letakkan 100 px. Anda boleh menggunakan nilai yang lain juga. Tiada masalah. Motion Blur – memberi kesan tarikan pada arah kanan dan kiri canvas. DAN anda boleh mengawal arah tarikan ini pada ruang Angle. Anda boleh mereka bentuk papan secara menegak dengan meletakkan nilai Angle anda kepada 90. Try it! woods texture images DONE – Langkah terakhir untuk menyatukan 2 layer yang terpisah ini (Layer 1 & Warna) adalah dengan menukarkan Blend Mode Layer 1 daripada Normal kepada >> Soft Light. Imej tekstur kayu anda tadi akan MERGE ke dalam warna cream layer warna yang anda tetapkan sebelum ini. woods texture imagesInilah hasil akhrnya. Halus bukan? Pada salah satu step di atas (step memberikan kesan khas Add Noise) anda boleh menjadikan tekstur ini lebih keras dan kuat dengan menambah NOISE padanya. Selepas ini, anda tak perlu lagi nak cari tekstur kayu di luar sana. Sebab selalunya ia sukar untuk diadjust pada design anda.NOW, anda boleh lakukannya sendiri dan ianya sangat mudah! Sehingga itu, jemput-jemput ke dapur~ anda pasti terhibur. šŸ™‚

Download Fail PSD tekstur Papan

[/fb_wpress_content_locker]

11 Comments
  1. redfar says

    jemput ke dapur nak watpe joe??

    1. Joe - Grafik.my says

      ala.. aku amek ayat chowder. hee.. aku salu tgk cartoon network. šŸ˜€ aku suka ayat tu. hehe..

  2. Abu says

    a’arr laa mungkin bro joe ajak makan kayu kot.. haahaha kayu cicah sos..

    1. Joe - Grafik.my says

      haah. ubi kayu blh.. mkn ngan gula laaaa~ huhu..

  3. zaeem says

    wah..terbaik la dari bro joe… memang tak kedekut ilmu bro joe..semoga terus berjaya…

    1. Joe - Grafik.my says

      insyallah selagi ada kudrat di jiwa nih. akan ku teruskan perjuangan inih!!! Semangat ramadhan nih

  4. e1xtrim says

    Salam. Bro, best la tutorial ni, mcmana nk join group fb bro yek?

    1. Joe - Grafik.my says

      Nak join blh ke

      Thanks you extrim. šŸ˜€

  5. mohamadSaleh says

    thanks bro… memeang terrrbaik. Saya suka sgt2

  6. esanstudio.net says

    gambar hilang. renew pls.. (^_^)v

    1. Joe Grafik.my says

      Ya. newly recover from previous hosting. pindah hosting. so, will take time. Thanks bro.

Leave A Reply

Your email address will not be published.