Photoshop: Tutorial Design Chalkboard

Chalkboard atau papan hitam boleh digunakan untuk pelbagai fungsi – seperti notification board atau testimonial board atau mungkin sebahagian daripada design header laman web anda.

Sneak Peak: Tutorial membina Chalkboard

Tutorial ini telah tersedia – Photoshop: Tutorial Design Papan Hitam/Chalkboard   Kali ini anda akan belajar membina papan hitam – chalkboard. Alah, dulu-dulu kita biasa pakai

Cabaran: Desktop Wallpaper Ramadhan 1433

Bersempena Ramadhan yang bakal menjelang tak lama lagi ni, Grafik Malaya ada assignment baru kepada mereka yang nak menunjukkan bakat manipulasi foto masing-masing. Hadiah mungkin

Panduan membuat video tutorial

Tips penyediaan video tutorial ini disediakan oleh JomwebTV dan dengan sedikit ubahsuaian – saya mengambilnya sebagai versi Grafik Malaya. Jadi kepada kalian yang buat kali

Cpanel: Membina subdomain laman web anda

Pos hari ini menjawab soalan salah seorang pembaca kita iaitu: Sebagai contoh jika anda sudah ada domain laman web seperti saya – grafik.my, dan kemudian

3 Dimensi: Model 3D Istana Kehakiman, Putrajaya

Assalam & selamat sejahtera semua. Pernah cuba membina model 3D (3 dimensi) bangunan? Semester ini saya berpeluang mempelajari teknik membina model bangunan menggunakan perisian 3Ds

Photoshop: Manipulasi Foto Epal Karnivor

Anda pasti biasa nampak manipulasi foto sebegini di internet kan? Dan anda berkata “WOW! Berbakatnya dia boleh buat foto begini” – anda cakap begitu pada

Teknik: Repitasi Dan Konsistensi Dalam Design

Konsistensi dalam design adalah amat penting. Konsistensi bermaksud kecenderungan organisma mengekalkan struktur dirinya iaitu kesamaan persepsi diri yang dilihat dari luar dan dalam. Cukup dengan

Photoshop: 3 Teknik Membuang Tattoo Badan

Membuang tatoo pada badan bukan kerja yang mudah. Tapi jika saudara betul-betul mahukannya, kena guna laser lah. Owh … sakitnya~ (macamlah aku penah rasa). Tapi

Format Fail Yang Tahan Lebih 10 Tahun

Sebagai pereka grafik, tidak semestinya perlu keluar idea baru setiap masa. Kadangkala idea yang telah kita pakaiguna 3 atau 4 tahun dahulu boleh digunakan semula.