Admin
Admin
Komuniti Pereka tempatan yang bersahaja. Bukan group design biasa-biasa.

Cabaran: Desktop Wallpaper Ramadhan 1433

Bersempena Ramadhan yang bakal menjelang tak lama lagi ni, Grafik Malaya ada assignment baru kepada mereka yang nak menunjukkan bakat manipulasi foto masing-masing.

Hadiah mungkin tak seberapa. Tapi, kalau dah besar-besar ni pun, siapa yang nak bagi duit raya dik non oi. Jadi, Grafik Malaya nak bagi kali ni!

Kalau pakar-pakar manipulasi foto sekalian sudah bersedia, mari kita lihat apa assignment anda sempena bulan Ramadhan ini.

 

Assignment Anda

Anda dikehendaki menghasilkan DESKTOP WALLPAPER dengan tema RAMADHAN 1433. Syarat-syarat sahnya anda boleh lihat di bawah.

 

Tarikh Tutup

Pada waktu MaghribAhad, Julai 29th, 2012 bersamaan 10 Ramadhan, 1433. Bagi menghormati bulan Islam, kita gunakan waktu Maghrib pada hari tersebutlah.

 

Duit Raya Bakal Dimenangi!

  1. Pertama – Duit raya bernilai RM30.00
  2. Kedua – Duit raya bernilai RM20.00
  3. Ketiga – Duit raya bernilai RM10.00

Kepada yang tak dapat duit raya, jangan risau kerana sebenarnya inilah peluang anda:

  1. Hasil-hasil karya terpilih akan dikompilasikan bersama untuk dimuat turun oleh pembaca Grafik Malaya
  2. Nama anda tersenarai sebagai peserta – assignment (anda & laman web / blog anda akan dicapai ramai pembaca di internet)
  3. Saya percaya, tak dapat duit raya, bukan kerana hasil karya anda tidak menarik, tapi sebab Grafik Malaya ada RM50 sahaja. Huhu. Jadi, hasil karya anda pasti digunakan oleh ramai pembaca Grafik Malaya.

Jadi, sertainya tanpa ragu-ragu! Untuk jangka masa panjang, anda berpeluang berkarya terus bersama Grafik Malaya.

 

Syarat-syarat Penyertaan

  1. Peserta hanya boleh menghantar seberapa banyak karya yang anda mahukan! J
  2. Dot-per-inch Gunakan antara 72, 100 atau 150 DPI sahaja.
  3. Saiz wallpaper mestilah dihasilkan di dalam saiz berikut – 1920×1080, 1600×900, 1366×768, 1280×800, 1024×768.
  4. Wallpaper mestilah mengandungi perkataan – ‘RAMADHAN’ dan ‘1433’.
  5. Masukkan kata-kata hikmah, informasi, fakta atau quote islamik yang bermakna dan berkaitan dengan bulan Ramadhan.
  6. Warna latar belakang tiada kekangan. Bergantung kepada emosi yang cuba anda tampilkan. (Ie. Gembira, ceria, sedih, marah, santai dll.)
  7. Rekaan wallpaper mestilah memiliki ciri-ciri islamik. (ie. Tulisan jawi, kerawang islamik dll. Anda tidak dihadkan kepada contoh yg diberi. Sekadar gambaran. Gunakan imaginasi anda untuk membentuk ciri-ciri islamik anda yang tersendiri)
  8. Save / simpan wallpaper dalam format .JPG atau .JPEG – pada kualiti 12 (the best) menerusi perisian Photoshop anda.
  9. Anda bersetuju bahawa hasil karya menjadi hak milik Grafik Malaya dengan memberi kredit sepenuhnya kepada anda (hak cipta milik anda).
  10. Jangan letakkan logo, jenama atau trademark perniagaan anda pada wallpaper yang dihasilkan secara default.
  11. Sertakan logo, jenama atau trademark perniagaan dalam format .PNG – latar belakang ‘transparent’ / lutsinar secara berasingan – untuk di’edit’ oleh Grafik Malaya selepas tamat tempoh assignment.

Hantarkan Hasil Karya Anda

  1. Siap sahaja design anda, masukkan fail yang telah anda simpan dalam bentuk JPEG pelbagai saiz (rujuk syarat di atas) tersebut di dalam satu folder. (Jangan hantar fail .PSD) 
  2. Rename / namakan folder tersebut seperti ini – ramadhan_namanda (ie. ramadhan_jauhari).
  3. Zip kan dengan right click folder >> send to >> compressed (zipped) folder.
  4. Hantarkan penyertaan ke me [at] jauhari.my

Jika berkesempatan, saya akan hasilkan video ringkas menjelaskan syarat-syarat sah ini nanti.

Dan sehingga itu, Grafik Malaya mendoakan kesejahteraan anda dan jangan lupa sertai Assignment ini. Kami juga ingin memilih rakan Penulis Grafik Malaya seterusnya melalui pertandingan ini. Lakukan yang terbaik! Yosh!Bersempena Ramadhan yang bakal menjelang tak lama lagi ni, Grafik Malaya ada assignment baru kepada mereka yang nak menunjukkan bakat manipulasi foto masing-masing.

Hadiah mungkin tak seberapa. Tapi, kalau dah besar-besar ni pun, siapa yang nak bagi duit raya dik non oi. Jadi, Grafik Malaya nak bagi kali ni!

Kalau pakar-pakar manipulasi foto sekalian sudah bersedia, mari kita lihat apa assignment anda sempena bulan Ramadhan ini.

Assignment Anda

Anda dikehendaki menghasilkan DESKTOP WALLPAPER dengan tema RAMADHAN 1433. Syarat-syarat sahnya anda boleh lihat di bawah.

Tarikh Tutup

Pada waktu MaghribAhad, Julai 29th, 2012 bersamaan 10 Ramadhan, 1433. Bagi menghormati bulan Islam, kita gunakan waktu Maghrib pada hari tersebutlah.

Duit Raya Bakal Dimenangi!

  1. Pertama – Duit raya bernilai RM30.00
  2. Kedua – Duit raya bernilai RM20.00
  3. Ketiga – Duit raya bernilai RM10.00

Kepada yang tak dapat duit raya, jangan risau kerana sebenarnya inilah peluang anda:

  1. Hasil-hasil karya terpilih akan dikompilasikan bersama untuk dimuat turun oleh pembaca Grafik Malaya
  2. Nama anda tersenarai sebagai peserta – assignment (anda & laman web / blog anda akan dicapai ramai pembaca di internet)
  3. Saya percaya, tak dapat duit raya, bukan kerana hasil karya anda tidak menarik, tapi sebab Grafik Malaya ada RM50 sahaja. Huhu. Jadi, hasil karya anda pasti digunakan oleh ramai pembaca Grafik Malaya.

Jadi, sertainya tanpa ragu-ragu! Untuk jangka masa panjang, anda berpeluang berkarya terus bersama Grafik Malaya.

Syarat-syarat Penyertaan

  1. Peserta hanya boleh menghantar seberapa banyak karya yang anda mahukan! J
  2. Dot-per-inch Gunakan antara 72, 100 atau 150 DPI sahaja.
  3. Saiz wallpaper mestilah dihasilkan di dalam saiz berikut – 1920×1080, 1600×900, 1366×768, 1280×800, 1024×768.
  4. Wallpaper mestilah mengandungi perkataan – ‘RAMADHAN’ dan ‘1433’.
  5. Masukkan kata-kata hikmah, informasi, fakta atau quote islamik yang bermakna dan berkaitan dengan bulan Ramadhan.
  6. Warna latar belakang tiada kekangan. Bergantung kepada emosi yang cuba anda tampilkan. (Ie. Gembira, ceria, sedih, marah, santai dll.)
  7. Rekaan wallpaper mestilah memiliki ciri-ciri islamik. (ie. Tulisan jawi, kerawang islamik dll. Anda tidak dihadkan kepada contoh yg diberi. Sekadar gambaran. Gunakan imaginasi anda untuk membentuk ciri-ciri islamik anda yang tersendiri)
  8. Save / simpan wallpaper dalam format .JPG atau .JPEG – pada kualiti 12 (the best) menerusi perisian Photoshop anda.
  9. Anda bersetuju bahawa hasil karya menjadi hak milik Grafik Malaya dengan memberi kredit sepenuhnya kepada anda (hak cipta milik anda).
  10. Jangan letakkan logo, jenama atau trademark perniagaan anda pada wallpaper yang dihasilkan secara default.
  11. Sertakan logo, jenama atau trademark perniagaan dalam format .PNG – latar belakang ‘transparent’ / lutsinar secara berasingan – untuk di’edit’ oleh Grafik Malaya selepas tamat tempoh assignment.

Hantarkan Hasil Karya Anda

  1. Siap sahaja design anda, masukkan fail yang telah anda simpan dalam bentuk JPEG pelbagai saiz (rujuk syarat di atas) tersebut di dalam satu folder. (Jangan hantar fail .PSD) 
  2. Rename / namakan folder tersebut seperti ini – ramadhan_namanda (ie. ramadhan_jauhari).
  3. Zip kan dengan right click folder >> send to >> compressed (zipped) folder.
  4. Hantarkan penyertaan ke me [at] jauhari.my

Jika berkesempatan, saya akan hasilkan video ringkas menjelaskan syarat-syarat sah ini nanti.

Dan sehingga itu, Grafik Malaya mendoakan kesejahteraan anda dan jangan lupa sertai Assignment ini. Kami juga ingin memilih rakan Penulis Grafik Malaya seterusnya melalui pertandingan ini. Lakukan yang terbaik! Yosh!

Share on email
Share on linkedin
Share on pinterest
Share on whatsapp
Share on twitter
Share on facebook

Artikel Berkaitan

Laptop Untuk Pereka Grafik

Topik ini berfokus kepada pereka grafik yang umumnya menghasilkan rekaan seni visual dalam bentuk imej statik (bukan multimedia).